Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Ομπάμα με τη νοσοκόμα που θεραπεύτηκε από τον Έμπολα (φωτό)

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 τοπική ώρα στο Οβάλ Γραφείο

ebola

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τη Νίνα Φαμ, τη νοσηλεύτρια από το Τέξας που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα αλλά έχει αναρρώσει πλήρως.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 τοπική ώρα (00:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στο Οβάλ Γραφείο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Νωρίτερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι η γυναίκα, που ασθένησε ενώ φρόντιζε έναν Λιβεριανό σε νοσοκομείο του Ντάλας, είναι καλά στην υγεία της.

obama-nosokoma-ebola

Εδώ και ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τους συμπατριώτες του να μην υποκύψουν στο φόβο ή στην υστερία, επιμένοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και ότι οι αμερικανικές υποδομές είναι ικανές να αντιμετωπίσουν ένα νέο κρούσμα.

«Σφίγγω το χέρι, αγκαλιάζω (…) τις νοσοκόμες για να χαιρετίσω το γενναίο έργο που ανέλαβαν φροντίζοντας έναν ασθενή. Ακολούθησαν τα πρωτόκολλα. Ήξεραν τι έκαναν και αισθάνομαι απολύτως ασφαλής«, είχε δηλώσει ο Ομπάμα πριν δέκα ημέρες.

obama-nosokoma-ebola2

Από τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο επανέλαβε ότι οι αρχές είναι «απολύτως προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν τον Έμπολα, αφού επιβεβαιώθηκε ότι ένας Νεοϋορκέζος γιατρός ασθένησε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» σημείωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Ο γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, 33 ετών, νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Μανχάταν και η κατάστασή του θεωρείται «στάσιμη», σύμφωνα με τη Μέρι Μπάσετ, την Επίτροπο Υγείας της Νέας Υόρκης. Εισήχθη στο νοσοκομείο την Πέμπτη καθώς παρουσίασε υψηλό πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές έξι ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα όπου βοηθούσε την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζοντας ασθενείς με Έμπολα.

obama-nosokoma-ebola3

Ο ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες υγείας θα παρακολουθούν όλους όσοι φτάνουν στην πόλη από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία, δηλαδή τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Όπως είπε, οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί, συνήθως από τηλεφώνου και θα διαρκούν 21 ημέρες μετά την άφιξη των προσώπων αυτών στη Νέα Υόρκη, προκειμένου οι αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Έμπολα μεταδίδεται δύσκολα, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει κάποιος να έρθει σε απευθείας επαφή με σωματικά υγρά ενός ανθρώπου που παρουσιάζει ήδη συμπτώματα, όπως πυρετό, διάρροια ή μυικούς πόνους.

By