Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την επόμενη εβδομάδα

Επί τάπητος το αντιρατσιστικό και οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος
fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος

Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ενδοκυβερνητική ένταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισαν ραντεβού για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται σχεδόν καθημερινά επί συγκεκριμένων διατάξεων του αντιρατσιστικούς, αλλά και οι προωθούμενες ρυθμίσεις στον τομέα του δημοσίου, έχουν προκαλέσει μία δυσκαμψία στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την χθεσινή απόφαση να μετατεθεί, για μία εβδομάδα,  η συζήτηση για το αντιρατσιστικόν νομοσχέδιο, καθώς επισήμως ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε «έκτακτο κώλυμά του».

Ανεπισήμως όμως είναι ολοφάνερο πως η ΝΔ προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη τόσο  τόσο από τους 38 βουλευτές της που ζήτησαν -με επιστολή προς τον κ. Σαμαρά- να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, όσο και από μητροπολίτες.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι «ο νόμος αυτός είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου», όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Για το θέμα των Γενοκτονιών η επίμαχη προσθήκη θα διατυπωθεί ξανά, ενώ στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόγιλους -κόκκινο πανί για κάποιους ιεράρχες- στελέχη της ΝΔ αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει επέκτασή του.

Για το θέμα των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο εντός του 2014, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει αμετακίνητος τονίζοντας ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση.

By