Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Σταϊκούρα με τους ενστόλους για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Στόχος είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012

 

enstoloi630_210114

Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για τα μισθολογικά των ένστολων, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.

Η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν, όμως στη συμφωνία με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για το 2014 για τους ένστολους (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς). Και οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνον ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ. Επιζητείται να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν σε 268.500 ένστολους συνολικά.

By