Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση «τελευταίας ευκαιρίας» Κέρι- Λαβρόφ για την Κριμαία

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε επίσης τηλεφωνικά χθες με το Ρώσο ομόλογό του και του «είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει» τις εντάσεις

lavrov_kerry800

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο μια συνομιλία «τελευταίας ευκαιρίας» με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την Κριμαία, την επομένη του θανάτου ενός υποστηρικτή της ενότητας της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ, στη Ρωσόφωνη ανατολική περιοχή της χώρας.

Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη. Την ώρα που ο Κέρι αναχωρούσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από την Ουάσινγκτον, μια υπεύθυνη της αμερικανικής διπλωματίας εξηγούσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να λάβει «τη δέσμευση (της Ρωσίας) ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σοβαρά σε μια διαδικασία με στόχο να εκτονωθεί» η κρίση.

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε επίσης τηλεφωνικά χθες με το Ρώσο ομόλογό του και του «είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει» τις εντάσεις, σύμφωνα με ένα αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο ίδιος ο Κέρι προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν «τη Δευτέρα μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς από ένα γερουσιαστή σχετικά με την «απάντηση» της Ουάσινγκτον σε περίπτωση «προσάρτησης» της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Κέρι απλώς επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί «το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκου Οίκου Τζέι Κάρνεϊ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως οι συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο αποτελούν την τελευταία ευκαιρία που έχει η Μόσχα για να αποφύγει ενδεχομένως επιπλέον αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα. Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ” αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su-27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να ελεγχθεί η ικανότητα των στρατευμάτων να διεξάγουν ασκήσεις μάχης«, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια θα συνεχισθούν ως το τέλος του μήνα στις περιφέρειες του Ροστόφ επί του Ντον, του Μπέλγκοροντ, του Τάμποφ και του Κουρσκ.

Πηγή: ΑMΠΕ

By