Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση του πρωθυπουργού της Ινδίας με τον Πακιστανό ομόλογο του

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και για τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

naredra monti_india

Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διεξάγει συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ στο Νέο Δελχί κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και για τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το ζήτημα της τρομοκρατίας θα περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Οι σημερινές συνομιλίες αποτελούν μία προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται σε νεκρό σημείο μετά την επίθεση της Βομβάης το 2008 από ένοπλους Πακιστανούς κατά την οποία 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολεμικές αναμετρήσεις από το 1947 και δυσπιστία επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών παρά μια μικρή αναθέρμανση των διμερών σχέσεων προς το τέλος της θητείας του απερχόμενου ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μετά την ανακοίνωση από τον Μόντι των ονομάτων των νέων υπουργών που θα απαρτίζουν το ολιγάριθμο υπουργικό συμβούλιο. Νέος υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Ραζνάθ Σινχ, υπουργός Εξωτερικών η Σούσμα Σουάρατζ, ενώ ο Αρούν Τζάιτλεϊ θα είναι υπουργός Οικονομικών, Άμυνας και Εταιρικών Υποθέσεων.

Ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης Ναρέντρα Μόντι ορκίστηκε χθες 15ος πρωθυπουργός της Ινδίας, δέκα ημέρες μετά τη συντριπτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια μιας τελετής στο Νέο Δελχί παρουσία πολλών ηγετών της περιοχής.

Ο Μόντι, 63 ετών, οδήγησε το κόμμα του, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), και τους συμμάχους του στην πιο αποφασιστική του νίκη κερδίζοντας 336 από τις συνολικά 543 έδρες του κοινοβουλίου, πολύ περισσότερες από τις 272 έδρες που θα του χάριζαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Χθες, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν παρευρέθη στην ορκωμοσία του Μόντι, σε μια συμβολική κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων γειτονικών χωρών. Η πρόσκληση του Μόντι προς τον Σαρίφ ερμηνεύεται ως ένδειξη καλής θέλησης της Ινδίας προς το Πακιστάν καθώς για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία του 1947, ο αρχηγός της κυβέρνησης μιας εκ των δύο χωρών παρίσταται στην ορκωμοσία του ομολόγου του.

By