Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας

H συνάντηση θα διεξαχθεί υπό τη Προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου

Avramopoulos

Η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, σήμερα και αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν των Υπουργών Άμυνας των 28 κρατών-μελών, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ε.Ε. και της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε..

H συνάντηση θα διεξαχθεί υπό τη Προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Δεδομένου ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα προεδρεύει του Συμβουλίου, την Ελλάδα ως κράτος-μέλος, θα εκπροσωπήσει η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κα Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Herve Ladsous θα συμμετέχουν στις εργασίες της συνάντησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να γίνει συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, με έμφαση στο σχεδιασμό της υλοποίησης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. (ATALANTA στο Κέρας της Αφρικής, EUFOR ALTHEA στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΕU Training Mission στο Μαλι και EU Training Mission στη Σομαλία).

Τέλος, ξεχωριστή ενότητα στη συνάντηση θα αποτελέσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Ε.Ε. στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει και διμερείς επαφές με ομολόγους του, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους Υπουργούς Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

By