Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο με γκρίνια

Ο ανασχηματισμός φέρνει αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία, λίγο πριν την κορυφαία κομματική διαδικασία.

© fosphotos.com | Menelaos Myrillas
© fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, για εσωκομματικούς κυρίως λόγους. Όμως η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση οδήγησε εκ των πραγμάτων στην επίσπευση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες άφησαν δυσαρεστημένους πολλούς γαλάζιους.

Οι συσχετισμοί Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση προκάλεσαν ενόχληση σε πολλούς νεοδημοκράτες, που θεωρούν ότι ο –μόνος πλέον- κυβερνητικός εταίρος υπερεκπροσωπείται στο υπουργικό συμβούλιο. Και προηγουμένως άλλωστε, παρόλο που στην τρικομματική δεν συμμετείχαν πολιτικά και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι γαλάζιοι διαμαρτύρονταν πως είχε δοθεί σημαντικό μερίδιο της εξουσίας στον άλλοτε μεγάλο αντίπαλο-ιδιαίτερα στον κρατικό μηχανισμό.

Οι περισσότεροι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. αντιμετώπιζαν εξαρχής τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ως «αναγκαίο κακό», το οποίο αποδεχόντουσαν με βαριά καρδιά. Πλέον όμως βλέπουν τους πράσινους να πιάνουν πόστα σε όλα τα κρίσιμα για την πολιτική τους επιβίωση υπουργεία και παρόλο που γνωρίζουν ότι η παραμονή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ περισσότερο σήμερα παρά ποτέ, δεν είναι πρόθυμοι να εκχωρήσουν και άλλο ζωτικό χώρο.

Βασικός εκφραστής των διαμαρτυριών αυτών το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργοποίηση του μάλιστα προκάλεσε ανησυχία στους βουλευτές και πολιτευτές της Β’ Αθήνας, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία του νυν βουλευτή Επικρατείας στις επόμενες εκλογές να πολιτευθεί στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Η Β΄Αθήνας εκπροσωπείται από την πλευρά των γαλάζιων στο νέο υπουργικό συμβούλιο, πέραν του Κωστή Χατζηδάκη που παραμένει στην ηγεσία  του σπασμένου υπουργείου Ανάπτυξης και του Πάνου Παναγιωτόπουλου που αναλαμβάνει το «αποσχισθέν» Πολιτισμού, από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Άδωνι Γεωργιάδη. Ήδη η υπουργοποίηση του κ.Γεωργιάδη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Σοφίας Βούλτεψη, που είχε τοποθετηθεί υφυπουργός του, με αποτέλεσμα την παραίτηση της πριν καν ορκιστεί. «Υπουργοποιήσιμος» εφέρετο και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει μετά το συνέδριο υποψηφιότητα για γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. κόντρα στον «εκλεκτό» του Μεγάρου Μαξίμου Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι καραμανλικοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, όμως η τοποθέτηση του Γιάννη Ανδριανού στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα αθλητισμού είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως αντίβαρο και να μετριάσει τις αντιδράσεις των καραμανλικών.

Από εκεί και πέρα οι ισορροπίες αλλά και οι δεύτερες σκέψεις είναι εμφανείς στις επιλογές του Πρωθυπουργού:

  • Στην κυβέρνηση εκπροσωπούνται όλες οι «οικογένειες» της Ν.Δ.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν παραπομούμενος για τη μη υπουργοποίησή του στην πρώτη κυβέρνηση αρνούμενος θέση αναπληρωτή, αναλαμβάνει την καυτή πατάτα του Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το Ναυτιλίας, και ως ανταπόδωση προφανώς της δουλειάς που έκανε στο πλαίσιο της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ
  • Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραμένει στο Τουρισμού
  • Το στοιχείο της «λαϊκής δεξιάς» ενισχύεται με την παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υγείας (η ανάλογη επιλογή της Βούλτεψη, μας τέλειωσε πριν καν ορκιστεί)
  • Το υπουργείο Εσωτερικών στο Γιάννη Μιχελάκη αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της… «αδικίας» που υπέστη πριν ένα χρόνο, όταν έμεινε εκτός σχήματος, αν και ήταν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.
  • Το ίδιο συνιστά και η διατήρηση του Σίμου Κεδίκογλου σε θέση εκπροσώπου τύπου καθώς ο Σαμαράς δεν «άδειασε», όπως του εισηγούνταν, τον άνθρωπο που ανέλαβε να προσωποποιήσει την αντιλαϊκή απόφαση για την ΕΡΤ
  • Τέλος, τα στελέχη που παίζουν για την επόμενη ημέρα του κόμματος είτε βρίσκονται εκτός σχήματος (Στυλιανίδης, Βορίδης) είτε καλούνται να μην καούν (Μητσοτάκης)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By