Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Τύπου για την Ουκρανία από τον Βενιζέλο

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

venizelos800_030314

Ψυχραιμία και διατήρηση των διαύλων για διάλογο είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπ όψιν για την Ουκρανία, τόνισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη στο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασιστεί η «γραμμή» που θα έχουν οι Βρυξέλλες για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως έγινε ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει περιληφθεί ειδική παράγραφος στην οποία αναφέρεται πως βάσει του ουκρανικού Συντάγματος, τα δημοψηφίσματα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας.

Για την απειλή της διακοπής από την ΕΕ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, η ΕΕ θα λάβει μέτρα για τη διακοπή των συζητήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν, λέγοντας πως οι επίσημες θέσεις της Ρωσίας θα διατυπωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κεντρική γραμμή της ΕΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

By