Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στο Eurogroup χωρίς συμφωνία

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – Διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το Σαββατοκύριακο

stournaras troika

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν σήμερα από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα, ούτε να εγκριθεί και δόση προς την Κύπρο, ακόμα και αν οι δανειστές έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

«Περιμένω μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Ετσι, ανυπομονώ για τη συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

  • Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)
  •  Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Το χάσμα μεταξύ Αθήνας- τρόικας γίνεται πάντως σαφές από τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου πως:  «Μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την ελληνική κυβέρνηση», στην οποία έδωσε απάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», δήλωσε ο κ.Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By