Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνήγορος του Πολίτη: «Παροπλισμένο το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΣΥ»

Δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό πειθαρχικές ποινές μετά από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου

nosokomeio

Δυσλειτουργία στη διεκπεραίωση υποθέσεων από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΚΠΣ) των γιατρών του ΕΣΥ διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνώντας καταγγελία, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό πειθαρχικές ποινές μετά από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Μετά από έρευνα, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου, που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, πάνω από 60 υποθέσεις, από τις οποίες μόνο λίγες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, καθιστώντας ως πιο πιθανή εξέλιξη την παραγραφή τους.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, ο ρυθμός συνεδριάσεων είναι πολύ μειωμένος και η παραγωγικότητα ελάχιστη. Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του ΚΠΣ δεν έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να προσέρχονται στις συνεδριάσεις, καθώς η ενασχόλησή τους µε το συγκεκριμένο όργανο δεν αποτελεί κύριο αντικείμενο της εργασίας τους, αλλά συμπληρωματικό. Συνεπώς, το Συμβούλιο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο.

Κατά τον Συνήγορο ανασταλτικοί παράγοντες για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι η συχνή εναλλαγή προέδρων λόγω συνταξιοδότησης και η συχνή παραίτηση των εισηγητών που έχουν, ήδη, αναλάβει υποθέσεις.

Τον Ιούλιο του 2014, ο ΣτΠ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, γνωστοποιώντας τις διαπιστώσεις του και προτείνοντας τις παρακάτω βελτιώσεις στη λειτουργία του Συµβουλίου:

  1. Άμεση ανάθεση όλων των υποθέσεων σε εισηγητές µε προθεσμία υποβολής της εισήγησης, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανότητα παραγραφής.
  2. Αύξηση του ετήσιου αριθμού συνεδριάσεων, ώστε να διεκπεραιώνονται σε σύντομο χρόνο όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν και να µη συσσωρεύονται.
  3. Ρύθμιση, ώστε τα µέλη (όλα ή μερικά από αυτά) και οι διοικητικοί υπάλληλοι που στελεχώνουν τη γραμματεία του ΚΠΣ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
  4. Πρόβλεψη ώστε να μην ορίζεται πρόεδρος του ΚΠΣ πρόσωπο, του οποίου η συνταξιοδότηση επέρχεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών.
  5. Ρύθμιση για ασυλία στους εισηγητές, ώστε να μην αισθάνονται απειλή ή φόβο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος, ο Ανεξάρτητη Αρχή συμπεραίνει πως το ΚΠΣ είναι παροπλισμένο, «συνεπώς δεν διασφαλίζονται ούτε η προστασία των ασθενών, ούτε τα βασικά δικαιώματα των γιατρών, που αδίκως κατηγορούνται και ως εκ τούτου ακυρώνεται κάθε διαδικασία απόδοσης πειθαρχικής ευθύνης στους κόλπους του ΕΣΥ».

By