Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συναγερμός για τους πλειστηριασμούς

Επί ποδός βρίσκονται οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων,  καθώς η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Αθήνα και Ευρώπη

pleisthriasmoi

Η ελληνική πλευρά δίνει σκληρή μάχη για τη διατήρηση της αναστολής των πλειστηριασμών, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις από το μέτρο των κατασχέσεων. Ωστόσο, οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω, με την Κομισιόν να ζητάει τη Δευτέρα ρύθμιση του ζητήματος, που θα πρέπει «να γίνει κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια κατάχρησης, όπως συμβαίνει με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα».

Υπό το κλίμα αυτό πραγματοποιείται νέα σύσκεψη σήμερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις νέες απαιτήσεις της τρόικας αναφορικά με τα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών.

Εξάλλου, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί μια πρώτη λύση στα μέτωπα  των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων. «Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους», φέρονται να είπαν σε συνάντηση με υπουργούς οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Καθησυχαστικοί οι υπουργοί

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ και φαίνεται ότι τα παίζουν όλα για όλα με τους υπουργούς να προμηνύουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση αποτυχίας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι δηλώνει αισιόδοξος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βρεθεί λύση για όσους έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους. «Υπάρχει μια δυσκολία στη διαπραγμάτευση, γνωστά τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, σημαντικότερη δυσκολία υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επιμένει» αναγνώρισε ο υπουργός.

Διεμήνυσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Πρέπει να έχουμε ορίζοντα τετραετίας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».

Στο ΣΚΑΪ μίλησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος και από την πλευρά  διευκρίνισε:«Δεν είναι θέμα για να πέσει η κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί, η κυβέρνηση πρέπει να επιβραβευτεί για τη θέση που κρατάει», ενώ για την τρόικα σημείωσε: Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει συμφωνία, αλλά όχι εις βάρος της διαπραγματευτικής γραμμής που έχουμε θέσει».

akinita620_231113

Κώδωνας κινδύνου από τα στελέχη της ΝΔ

Μπορεί από την πλευρά των υπουργών της κυβέρνησης να εκφράζεται αισιοδοξία για την επίλυση του προβλήματος με τους πλειστηριασμούς, ωστόσο από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ, ο προβληματισμός είναι έντονος και εκφράζεται ανοιχτά.

Συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προβλέπει κοινωνική αναταραχή σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου: «Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης».

Ερωτήματα προκαλεί και η παρέμβαση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του στο Twitter, ότι ο Δεκέμβριος προδιαγράφεται ως μήνας έντονων πολιτικών εξελίξεων. Η δήλωση αυτή αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Αντώναρος είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και λειτουργεί άτυπα ως «φωνή»του.

Οι «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ

pasok622_201113

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ η διαπραγμάτευση για το θέμα των πλειστηριασμών με την τρόικα ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη.  Στη σημερινή σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, στο συγκυβερνών κόμμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μαραθώνιος διαβουλεύσεων για να καθοριστεί η στρατηγική του κόμματος.

Στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου ξεκαθάρισε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις τρόικα, ιδιαίτερα στο θέμα που «καίει» την Αθήνα, αυτό τον πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη κατέληξε σε «4 κόκκινες γραμμές»:

  • «Όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα,
  • «Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές,
  • «Ναι» για την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι των πλειστηριασμών,
  • καθώς επίσης και για την έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών,

μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και την προστασία ευπαθών ομάδων.

akinita600_141113ιι

Απορρίπτει τους πλειστηριασμούς η ΔΗΜΑΡ

Ως απαιτήσεις που δεν έχουν κανένα κοινωνικό κριτήριο χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ τις απαιτήσεις των δανειστών για άρση των πλειστηριασμών και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By