Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

kairos-kakokairia

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει καλέσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις αρμόδιες υπηρεσίας, εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από αύριο Τρίτη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια κυρίως στα ορεινά, τους πολύ ισχυρούς ανέμους και το τσουχτερό κρύο.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τα θανατηφόρα περιστατικά και τις καταστροφές που σημειώθηκαν από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα. Μία 13χρονη στη Θεσσαλονίκη πέθανε από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού μέσα στο διαμέρισμα που έμενε στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, μία γυναίκα στο Άργος πνίγηκε μέσα στο σπίτι της, όταν πλημμύρισε όλη η περιοχή.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:
α) Αύριο Τρίτη 3-12-2013:

  1. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μέτρα. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν.
  2. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μέτρα.
  3. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
  4. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νότια στα 7 με 9 και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ.
  5. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (6-8 βαθμούς) από βορρά προς νότο.

β) Μεθαύριο Τετάρτη 4-12-2013:

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης θα χιονίσει.
  2. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
  3. Σταδιακά από το απόγευμα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χώρας θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

kairos

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα:

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Διαβάστε επίσης:
Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα- Μια νεκρή στο Άργος
Θεσσαλονίκη: Αφέθηκε ελεύθερη η μητέρα της άτυχης 13χρονης
Πλημμύρες και καταστροφές και στη Ζαχάρω [βίντεο]
Κυνουρία: Κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
Στο Άργος μεταβαίνουν Μιχελάκης και Μανιάτης
 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By