Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνελήφθη κινεζικό αλιευτικό που μετέφερε 500 χελώνες

Η λιμενική και ναυτική αστυνομία συνέλαβε τα μέλη του πληρώματος του κινεζικού αλιευτικού στα ανοιχτά της διαφιλονικούμενης περιοχής Half Moon Shoal

xelwnes
Reuters

Κινεζικό αλιευτικό σκάφος συνέλαβαν οι Φιλιππίνες με 11μελές πλήρωμα που μετέφερε περίπου 500 χελώνες στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Νήσων Σπάρτλεϊ, αλλά εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) τους, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας.

Η λιμενική και ναυτική αστυνομία συνέλαβε τα μέλη του πληρώματος του κινεζικού αλιευτικού στα ανοιχτά της διαφιλονικούμενης περιοχής Half Moon Shoal χθες Τρίτη, δήλωσε ο ανώτερος επιθεωρητής της αστυνομίας Νοέλ Βάργκας.

«Το αλιευτικό ρυμουλκείται αυτή την ώρα στο Παλαουάν όπου θα απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος των μελών του», είπε ο ίδιος.

Η διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη νήσο Παλαουάν των νοτιοδυτικών Φιλιππίνων.

Νωρίτερα σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι το κινεζικό αλιευτικό σκάφος Qiongqionghai 09063 αναχαιτίστηκε από σκάφος στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι ανοιχτά των Νήσων Σπάρτλεϊ.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Νότια Σινική Θάλασσα απορρίπτοντας τις διεκδικήσεις τμήματος ή ολόκληρης της περιοχής από χώρες όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Στη Νότια Σινική Θάλασσα δημιουργούνται συχνά εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και σε άλλες χώρες που διεκδικούν την περιοχή, ειδικά το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, που αμφότερες υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο παρενοχλεί τα πλοία τους στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

By