Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνελήφθη ο Αντώνης Καντάς

Είχε διατελέσει πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και στη συνέχεια τον Γιάννο Παπαντωνίου

kantas630_131213

Συνελήφθη για δεύτερη φορά Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και στη συνέχεια τον Γιάννο Παπαντωνίου, κατηγορούμενος τώρα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο Αντώνης Κάντας πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τρίτη.

Αφορμή για τη σύλληψή του είναι έγγραφο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στο οποίο αναφέρεται πως εντοπίστηκαν 13,7 εκατομμύρια δολάρια σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. Τα χρήματα φαίνεται να έφτασαν εκεί μέσω δυο off shore εταιριών των οποίων διαχειριστής εμφανίζεται ο Αντώνης Κάντας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να δίνει νέα τροπή στην έρευνα για το «μαύρο χρήμα» των εξοπλιστικών αφού ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους ώστε να εντοπιστούν άγνωστα έως τώρα στις ανακριτικές αρχές ποσά, που δόθηκαν ως μίζες. Ο Α. Κάντας οδηγήθηκε πριν λίγη ώρα στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που χειρίζεται τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των TOR M1, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

Που εμπλέκεται

Ο Αντώνης Κάντας ήταν αναπληρωτής του Γιάννη Σμπώκου στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε συλληφθεί για πρώτη φορά με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα στο πλαίσιο της έρευνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής 2», καθώς είχαν βρεθεί στο λογαριασμό του 500.000 ευρώ προερχόμενα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

kandasΣτο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αναφερόταν ότι ο Κάντας δέχθηκε αυτό το ποσό από την εξωχώρια εταιρία Martha Holdings μέσω της οποίας διακινήθηκε μεγάλο μέρος του παράνομου χρήματος της Siemens προς κρατικούς αξιωματούχους στη χώρα μας και η οποία ανήκε στον Πρόδρομο Μαυρίδη, πρώην στέλεχος της Siemens ΕΛΛΑΣ και κατηγορούμενου στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας που χειρίζονται οι εφέτες ειδικοί ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Νίκος Πιπιλίγκας.

Tότε μετά την απολογία του για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και δωροδοκία σε σχέση με τη σύμβαση που αφορούσε επέκταση των τηλεπικοινωνιών του Στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ 2), αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η εν λόγω σύμβαση είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 1999, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Το ερώτημα που θα κληθεί πάντως να απαντήσει ο κ. Κάντας είναι από που προέρχονται αυτά τα χρήματα, αν είναι δικά του, ή για λογαριασμό ποιου τα μετέφερε σε τράπεζα της Σιγκαπούρης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By