Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συνελήφθη σημαντικός ιδεολόγος του τζιχαντισμού

Με την κατηγορία της «διάδοσης των ιδεών της τρομοκρατίας»

sunellifthi-o-thewritikos-twn-tzixantistwn.w_hr

Στην Ιορδανία έγινε η σύλληψη ενός εκ των σημαντικότερων ιδεολόγων του τζιχαντισμού, τον Ίσαμ Μπαρκάουι, που αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο.

Η σύλληψη έγινε με την κατηγορία της «διάδοσης των ιδεών της τρομοκρατίας». Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας έθεσε τον Μπαρκάουι, που είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Άμπου Μοχάμεντ αλ Μακντίσι, υπό κράτηση για ένα διάστημα 15 ημερών καθώς «διέδωσε στο Διαδίκτυο τις ιδέες μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, του Μετώπου αλ Νόσρα», που είναι το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η εντολή κράτησης μπορεί να ανανεωθεί.

Ένα μέλος της οικογένειάς του συλληφθέντα εξέφρασε «την έκπληξή του για τη σύλληψη αυτή, τη στιγμή που ο Μακντίσι εισήχθη σε ένα νοσοκομείο για νοσηλεία».

Ο Ιορδανός με καταγωγή από τα Παλαιστινιακά Εδάφη αφέθηκε ελεύθερος την 16η Ιουνίου ενώ εξέτιε από το 2011 μία ποινή κάθειρξης καθώς είχε κριθεί ένοχος ότι είχε στρατολογήσει στην Ιορδανία μαχητές για να ενταχθούν στις τάξεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαρκάουι θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ιδεολόγους του τζιχαντισμού και ένας εκ των μεντόρων του Άμπου Μουσάμπ Ζαρκάουι, που ήταν αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ έως τον θάνατό του το 2006 σε μια αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βαγδάτη.

By