Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συνελήφθη 17χρονος για εκβιασμό μέσω Διαδικτύου

Εκβίαζε μία 17χρονη ώστε να του αποστείλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο

diadiktuo-stoiximata-apati

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα Γιαννιτσά προχώρησε στη σύλληψη ενός 17χρονου που κατηγορείται για εκβιασμό μέσω Διαδικτύου.

Ο 17χρονος ήταν συνδιαχειριστής σε προφίλ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με ένα ακόμη άτομο που διέμενε σε χώρα του εξωτερικού. Μέσω του προφίλ εκβίαζε μία 17χρονη (που έμενε στην ίδια χώρα με τον συνεργό του) ώστε να του αποστείλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης, υπήρξε ενημέρωση από τις αρχές της χώρας, όπου διέμενε τόσο το θύμα όσο και ο συνεργός, για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διερεύνηση της οποίας προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη στην ελληνική επικράτεια.

Για να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε σε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση και εντόπισε τρεις παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του συγκεκριμένου προφίλ. Ακολούθησε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης και εντοπίστηκαν οι τρεις Έλληνες χειριστές-ιδιοκτήτες των συνδέσεων Διαδικτύου, στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Τελικώς αποδείχθηκε ότι συνδιαχειριστής του προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ο 17χρονος γιος του ενός εκ των τριών. Ακόμα, μετά από προανάκριση προέκυψε ότι ο δράστης είχε παραβιάσει και τα ασύρματα δίκτυα – συνδέσεις Διαδικτύου των άλλων δύο προαναφερόμενων ατόμων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων και τις χρησιμοποιούσε για να καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.

Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Επιπλέον, το προαναφερόμενο άτομο από την αλλοδαπή, που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, έχει συλληφθεί από τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές.

By