Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεργασία Ελλάδας – Αρμενίας στον γεωργικό τομέα

Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών

Flag_of_Armenia_in_Yerevan

Συμφωνία συνεργασίας ΕλλάδαςΑρμενίας στον γεωργικό τομέα, υπογράφηκε, σήμερα, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή, και τον Αρμένιο Υπουργό Γεωργίας, Sergo Karapetyan.

Η συμφωνία προβλέπει, συνεργασία στους τομείς της φυτικής παραγωγής, της αναπαραγωγής ζώων και της κτηνοτροφίας, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, των κτηνιατρικών θεμάτων, του μετασυλλεκτικού χειρισμού και της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας.

Επιπλέον, προβλέπει συνεργασία των δύο κρατών σε ζητήματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων 2) ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων 3) οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη 4) τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη 5) ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στον χώρο της γεωργίας 6) ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κ. Κάρολου Παπούλια και Serzh Sargsyan, είναι πενταετούς διάρκειας, και θα ανανεώνεται, αυτόματα, εφεξής, για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, εκτός αν κάποια μεριά αποφασίσει μελλοντικά να την καταγγείλει εγγράφως.

By