Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

Οι επίσημες επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώθηκαν, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατ” αρχήν θετικά.

Αντώνης Σαμαράς: «Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια» κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων / Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου / fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Τη διατήρηση των ανταλλαγών και επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο χωρών, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χώρα του μεταξιού.

«Ελλάδα και Κίνα θα προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή» τονίζεται στο ανακοινωθέν που συμπληρώνει πως «η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι δύο χώρες να «εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα», ενώ στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως «η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα».

«Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας

Στον μακραίωνο πολιτισμό Ελλάδας και Κίνας αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στο «Σπίτι του Λαού».

«Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού όπως η Κίνα του ανατολικού. Οι δύο χώρες είχαν μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο της ανθρωπότητας», ανάφερε ο Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε: «Έχω πάει στην Ελλάδα και έχω διαβάσει για τη χώρα σας».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη και τη συνάντηση μαζί σας. Έρχομαι από το Σινικό Τείχος, αυτό το θαυμαστό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνει ότι η Κίνα είχε πάντα αμυντική, μη επιθετική στάση. Ο πολιτισμός οι αξίες και η γλώσσα των δύο λαών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει ένας δεσμός που συνδέει Ελληνες και Κινέζους».

Ο Σαμαράς στην Κίνα είδε και… μπάσκετ

Τον προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κίνας, Παναγιώτη Γιαννάκη συνάντησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν όταν δημοσιογράφος επισήμανε ότι «ο Ολυμπιακός πήρε το πανευρωπαϊκό με άλλον προπονητή» ο κ. Γιαννάκης είπε ότι «ο καλύτερος προπονητής είναι ο αντίπαλός σου, γιατί σε βοηθά να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να τα αποφεύγεις».

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε και πρόσθεσε ότι «αυτό ισχύει κατ εξοχήν για τον χώρο της πολιτικής».

By