Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία

Συνάντηση με τον Ομπάμα την Τετάρτη για τον Ποροσένκο

7381295

Εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία για την Τρίτη καθώς οι επιχειρήσεις του στρατού κατά των ανταρτών στο Σλαβιάνσκ είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αναφορές για θύματα και από τις δύο πλευρές.

Οι φιλορώσοι αποσχιστές, που την περασμένη εβδομάδα κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο σκοτώνοντας 14 στρατιώτες, υποστήριξαν την Τρίτη ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 καθώς και ένα ελικόπτερο. Ωστόσο η πληροφορία διαψεύστηκε από τις ουκρανικές αρχές.

Δώδεκα ώρες αφότου οι δυνάμεις του Κιέβου ξεκίνησαν μια νυχτερινή επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ και την ευρύτερη περιοχή, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς, είπε πως την Τρίτη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίσθηκαν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την πλευρά των αποσχιστών, όμως τα νούμερα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Εν τω μεταξύ παραμένει ασαφές αν ο ουκρανικός στρατός, που υποστηρίζεται από εναέρια μέσα, έχει κάνει πραγματική πρόοδο στις μάχες κατά των ανταρτών οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν στρατηγικά σημεία σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι συνολικά 181 άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων 59 στρατιωτών– έχουν σκοτωθεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον Απρίλιο όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες.

Μάχες και στο Ντόνετσκ

Επίσης μάχες γίνονται και στην περιοχή Ντόνετσκ, που είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κόμβος της Ουκρανίας, καθώς επίσης και κοντά στις παρυφές της πόλης Λουχάνσκ όπου και εκεί οι αντιμαχόμενοι μετρούν απώλειες.

Θυμίζουμε ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο θα συναντήσει την Τετάρτη τον Αμερικανό ομόλογο του, Μπαράκ Ομπάμα. Η ορκωμοσία του Ποροσένκο είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο.

By