Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η έρευνα για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Το Συμβούλιο Εφετών αρνείται να κλείσει την έρευνα

efeteio

Το Συμβούλιο Εφετών διέταξε με βούλευμα τη συνέχιση της έρευνας των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αρνείται να κλείσει την έρευνα που ζήτησε η ανακρίτρια της υπόθεσης.

Οι εφέτες, ουσιαστικά επιστρέφουν τη δικογραφία στην Ευελπίδων κρίνοντας πως πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στοιχεία της υπόθεσης τα οποία είτε δεν ελήφθησαν υπόψη από την ανάκριση είτε δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς.

Η υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αφορά καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλους της Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, που αργότερα συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, περί παραποίησης των οικονομικών στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας, το φθινόπωρο του 2009, με σκοπό την ένταξη της χώρας σε μηχανισμό στήριξης.

Με το βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών, που κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση της πέμπτης ειδικής ανακρίτριας και ανάλογη εισαγγελική πρόταση, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, αρνείται το «κλείσιμο» της υπόθεσης και επιστρέφει τον φάκελο στην Ευελπίδων με την εντολή να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η δικογραφία θα έπρεπε να μπει στο αρχείο καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος εις βάρος του τότε πρόεδρου και στελεχών της Αρχής.

Τονίζεται ότι η ανακρίτρια που χειρίστηκε την έρευνα, έχει διωχθεί πειθαρχικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, μετά από καταγγελίες της κ. Γεωργαντά. Η πανεπιστημιακός, καθώς και ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, με υπόμνημά τους στις δικαστικές Αρχές υποστηρίζουν ότι από τη δικογραφία λείπουν συγκεκριμένα έγγραφα.

Μάλιστα με υπόμνημα που υπέβαλε η πανεπιστημιακός καθώς και ένα πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρουν συγκεκριμένα ποια στοιχεία «αφαιρέθηκαν από τη δικογραφία» ενώ κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις ώστε να απαλλαγούν των ευθυνών τους όλοι οι υπαίτιοι.

By