Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συνεχίζεται η απομάκρυνση χημικών όπλων της Συρίας, μέσω Κύπρου

Επίσημη υποδοχή από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη

kupros-o-ypourgos-amunas-fotis-fotiou

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε το πρωί η κινεζική φρεγάτα «Yancheng» η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τον κατάπλου της στη Λεμεσό, τη φρεγάτα υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή της Κίνας στην Κύπρο.

Ο κ. Φωτίου επιβιβάστηκε στη φρεγάτα και συμμετείχε σε σύσκεψη. Σε σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι στηρίζει αυτή την επιχείρηση και θα προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις στις χώρες που συμμετέχουν.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι προετοιμάζεται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Κίνα, η οποία θα υπογραφεί στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Η φρεγάτα Yancheng θα συνοδεύσει τα νορβηγικά και δανικά στρατιωτικά πλοία που πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στη Συρία αναμένοντας το «πράσινο φως» από τους διεθνείς παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της διαδικασίας καταστροφής του συριακού οπλοστασίου.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου… ευχόμαστε επιτυχία στην επιχείρηση», δήλωσε ο κινέζος πρεσβευτής στην Κύπρο, ο Λιού Σινσένγκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει «από μέρα σε μέρα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By