Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η πτώση στα ενοίκια

Σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου Re-max

spitia

Πτωτικά έχει επηρεάσει τα επίπεδα των τιμών των ενοικίων η κρίση, ενώ σε ορισμένες περιοχές η μείωση των τιμών άγγιξε και το 20%, ενώ σε άλλες οι τιμές αυξήθηκαν και μάλιστα αισθητά.

Σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου Re-max, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο Βόλο ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 9%, η Καρδίτσα με 8%, η Λάρισα με 7% και η Αττική με 5%. Αντίθετα, στην Πάτρα οι τιμές αυξήθηκαν 13%, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν σε Κέρκυρα και Λαμία. Στην Αττική η μεγαλύτερη μεσοσταθμική πτώση 6% παρατηρήθηκε στα Βόρεια προάστια, με τη χειρότερη 17% να καταγράφεται στο Παλιό Ψυχικό και τη Φιλοθέη. Ακολουθεί το Κέντρο της Αθήνας με πτώση 5%, με τη χειρότερη επίδοση 9% στο Γκάζι.

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά οι ενοικιαστές προτιμούν τα διαμερίσματα 2-3 δωματίων, σχετικά καινούρια ή ανακαινισμένα, σε τιμές που ξεκινούν από μέση κατώτερη τιμή τα 200€ και μέχρι μια μέση ανώτερη τα 550€. Στην πλειοψηφία των φθηνών/μεσαίων περιοχών της Αττικής προτιμούνται διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών σε τιμές γύρω στα 500-600€. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη προτιμώνται τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων κάτω των 15 ετών σε τιμές 200-350€. Στις περιφερειακές πόλεις ζητούνται διαμερίσματα 2-3 δωματίων, κάτω των 10 ετών σε τιμές από 200-500€.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις περιοχές που μένουν φοιτητές προτιμούνται τα διαμερίσματα του ενός δωματίου, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση και σε τιμές από 150-300€. Στις προνομιούχες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Κηφισιάς, Εκάλης, Πολιτείας, Διονύσου & Γέρακα και στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Πανοράματος, Θέρμης & Ωραιοκάστρου), προτιμούνται μεζονέτες ή μονοκατοικίες τουλάχιστον 3 υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών από 120 τμ και πάνω, σε τιμές συνήθως άνω των 500€ και ανάλογα με την περιοχή, την κατασκευή και το μέγεθος έως 1.500€.

Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

• Η αυτόνομη θέρμανση με Φυσικό Αέριο
• Τα ενεργειακά εξωτερικά κουφώματα
• Τα λίγα κοινόχρηστα
• Η θέση σε όροφο πάνω από τον 1ο, με πλέον δημοφιλή τον 3ο.

Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το ευ ζείν και την άνεση είναι:

• Το τζάκι
• Η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει και
• Η αποθήκη
• Parking

Η γενική μέση τιμή για όλες τις περιοχές της Αττικής διαμορφώνεται στα 5,6 ευρώ ανά τ.μ.

By