Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος» για την Ουκρανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νωρίτερα σήμερα, στην έκκληση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για ενίσχυση του στρατού με εφέδρους, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία

oukrania 4

Διπλωματικός «πόλεμος» συνοδεύει τη ντε φάκτο ρωσική στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, με τη Δύση να απειλεί με κυρώσεις για να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πλήθη διαδηλώνουν υπέρ της Ρωσίας και κατά της νέας, «φασιστικής κυβέρνησης» του Κιέβου, όπως την χαρακτηρίζουν.

Νωρίτερα σήμερα, στην έκκληση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για ενίσχυση του στρατού με εφέδρους, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρούμπι, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian: «Τα κέντρα κατάταξης εθελοντών δεν προλαβαίνουν να δέχονται ολοένα και περισσότερους εθελοντές».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Κιέβου η προθυμία για κατάταξη εθελοντών στον Ουκρανικό στρατό είναι τόσο μεγάλη που και άνδρες άνω των σαράντα ετών έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση της κυβέρνησης, παρόλο που είναι αμφίβολο αν θα χρησιμοποιηθούν από τον στρατό.

Όμως δεν είναι μόνο η επίσημη ουκρανική κυβέρνηση που ζητά ενίσχυση του στρατού της χώρας, αλλά και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ακροδεξιάς καλούν τους εθνικιστές να καταταγούν εθελοντικά στον Ουκρανικό στρατό.

Την ίδια στιγμή τελεσίγραφο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για την παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων και δύο πολεμικών πλοίων στην Κριμαία φέρεται να εκδίδεται, στο πλαίσιο του παράλληλου πολέμου νεύρων και προπαγάνδας που ακολουθεί τη ντε φάκτο κατάληψη της περιοχής.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργόςΓιατσενιούκ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με την Κριμαία, ενώ υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου η περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας, για την ένωσή της  ή όχι με τη Ρωσία. «Κανείς δεν θα αναγνωρίσει αυτό το δημοψήφισμα, με εξαίρεση ίσως τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Ισραήλ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρξει καμία παραχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

oukrania 2

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σε εικόνες ισχυρού συμβολισμού, τα ρωσικά δίκτυα προβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς ετών για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη χώρα με την Κριμαία. Την ίδια στιγμή, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.

Από την άλλη, ο γερμανικός λαός δεν επιθυμεί ιδιαίτερα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και εμπιστεύεται ελάχιστα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap.

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει την υποστήριξη στις θέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει υπάρξει επιφυλακτική ως προς την επιβολή κυρώσεων, πέραν των συμβολικών, εις βάρος της Ρωσίας καθώς προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να συμφωνήσει σε μία «ομάδα επαφής» που θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Μόσχα με το Κίεβο.

 

By