Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους τρεις αγνοούμενους Ισραηλινούς

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, οι τρεις νεαροί, που σπούδαζαν σε μια γεσίβα, μια ταλμουδική σχολή, ενδέχεται να έχουν απαχθεί από Παλαιστίνιους

israelisoldiers

Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ συνεχίζουν το Σάββατο τις έρευνες, κυρίως στη Δυτική Όχθη, για τον εντοπισμό τριών νεαρών Ισραηλινών που αγνοούνται από την Πέμπτη και οι οποίοι φέρονται να έχουν απαχθεί από Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Οι έρευνες τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται.
Η εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για απαγωγή. «Για εμάς οι τρεις νέοι αγνοούνται», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, οι τρεις νεαροί, που σπούδαζαν σε μια γεσίβα, μια ταλμουδική σχολή, ενδέχεται να έχουν απαχθεί από Παλαιστίνιους. Όπως αναφέρεται ένας εκ των αγνοούμενων έχει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεαρών Ισραηλινών. Πάντως η εφημερίδα Χααρέτζ αναφέρει ότι οι δύο είναι 16 ετών και ο τρίτος 19 ετών.Οι τρεις νεαροί εξαφανίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ την ώρα που έκαναν ότο-στοπ κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, που βρίσκεται μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, καθώς ήθελαν να μεταβούν στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει σημεία ελέγχου στην περιοχή του Γκους Ετζιόν και της Χεβρώνας και πραγματοποιεί ελέγχους στα οχήματα.

Τα δύο κεντρικά περάσματα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας έχουν κλείσει καθώς ο στρατός φοβάται ότι οι τρεις νεαροί Ισραηλινοί ενδέχεται να μεταφερθούν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χθες Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Με την ευκαιρία αυτή ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι θεωρεί «υπεύθυνο» για την τύχη των τριών αγνοούμενων τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.«Αυτό που συμβαίνει στο πεδίο από τότε που η Χαμάς συμμετέχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι καταστροφικό.

Όλα αυτά οφείλονται στην είσοδο μιας δολοφονικής, τρομοκρατικής οργάνωσης στην κυβέρνηση αυτή», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.Εξάλλου ο Νετανιάχου είχε μια σύσκεψη χθες Παρασκευή για το θέμα στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντζ και αξιωματούχοι της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ ο Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμπάς, σύμφωνα με μια επίσημη παλαιστινιακή αρχή.
Πάντως ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο στρατηγός Αντνάν αλ Ντάμιρι, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες του Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν διαθέτει καμία εξουσία» στην περιοχή του Γκους Ετζιόν που βρίσκεται στη ζώνη C, ο οποίος είναι υπό τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, του Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έναν άλλο παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αρχής «συνεργάζονται» με τις ισραηλινές υπηρεσίες «για να συγκεντρώσουν πληροφορίες» για την εξαφάνιση των τριών Ισραηλινών.

By