Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για τις τράπεζες από το εξωτερικό

Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2% για την επόμενη χρονιά προβλέπει ο Fitch

trapezes

Μια μέρα από τη έκθεση για της Deutsche Bank για τη θετική πορεία που είχαν τα stress test των ελληνικών τραπεζών, σήμερα, Τρίτη, ήρθε και η σειρά του οίκου αξιολόγησης Fitch να κάνει λόγο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών.

O οίκος συμπεραίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress test της ΤτΕ και είναι απίθανο να χρειαστούν bail-in. «Αναμένουμε ένα συνδυασμό εσωτερικών επιλογών και νέου μετοχικού κεφαλαίου, αν καi μία μορφή κρατικής βοήθειας είναι επίσης πιθανή» αναφέρει.

Εξάλλου, ο Fitch προβλέπει ότι τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, αργότερα φέτος, δεν θα δείξουν σημαντικές επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες για τον κλάδο «εκτός εάν το σενάριο περιλαμβάνει μία παρατεταμένη ελληνική ύφεση».

Οι υποθέσεις στην άσκηση της Τραπέζης της Ελλάδος για τις αναμενόμενες ζημίες και την πτώση τιμών ακινήτων «είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό παρόμοιες με τις δικές μας εκτιμήσεις» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Εντούτοις -προσθέτει- «η δική μας πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για το 2015 είναι αρκετά κάτω από το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, επομένως οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να ανέλθουν στο δυσμενές σενάριο».

By