Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνομιλίες στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση, μάχες στη Μαριούπολη

Θέμα των συνομιλιών η επίτευξη της εκεχειρίας

ucraine_rossia2

Σε εξέλιξη είναι στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι συνομιλίες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε αυτές συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ουκρανίας, των φιλορώσων αποσχιστών του ανατολικού τμήματος της χώρας, του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, νωρίτερα σήμερα ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσοι αντάρτες ενεπλάκησαν σε μάχες στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Πυρά ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούγονταν επίσης στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.

ukraine autonomistes

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι οι δυνάμεις της προσπαθούν να απωθήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές χάλυβα αλλά και επιβλέπει κρίσιμης θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

«Το πυροβολικό μας έφθασε και αναπτύχθηκε εναντίον των (φιλορώσων) ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Γιούρι Χοτλουμπέι μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λίγη ώρα αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές μπήκαν στη Μαριούπολη, όμως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη και το λιμάνι της.

Πάντως, ελάχιστοι στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση διαρκεί έξι μήνες, τρέφουν πραγματικά την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα κρατήσει και ορισμένοι στην ουκρανική πλευρά θεωρούν ότι θα ευνοήσει τον εχθρό τους.

«Μια εκεχειρία θα ήταν καταστροφή, θα τα χάσουμε όλα. Μαχόμενοι μπορούμε να αντισταθούμε στην εισβολή και να τους απωθήσουμε. Με μια εκεχειρία θα ανασυνταχθούν και θα συνεχίσουν έπειτα από λίγο καιρό», δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιώτης.

ukraine

 

Άλλος Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο —ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του NATO η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Νιούπορτ της Ουαλίας σήμερα— θα «πρόδιδε τη χώρα» εάν τασσόταν υπέρ ενός ειρηνευτικού σχεδίου αυτή τη στιγμή. «Αν επιλέξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τότε όλοι οι αυτοί οι νεκροί και όλοι αυτοί οι διωγμένοι και όλα αυτά τα σπίτια που κάηκαν και οι δουλειές που χάθηκαν και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν όλα για το τίποτα», είπε.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε πως στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί περί τις 2.000 Ρώσοι στρατιώτες, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για την υποστήριξη των φιλορώσων ανταρτών.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες από την πλευρά τους θεωρούν ότι υπάρχει πληθώρα αποδείξεων για την εμπλοκή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις συγκρούσεις.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίσθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία είχαν χάσει τον δρόμο τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετούν στους 2.600 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων τον Απρίλιο.

By