Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Συνωστίζονται» οι υποψήφιοι για την Κομισιόν

Μετά τους Αλέξη Τσίπρα, Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, «έτοιμος» να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν είναι και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ

barnier622_140114

Την «ετοιμότητά» του να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δήλωσε ο γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

To ΕΛΚ αναμένεται να δώσει το χρίσμα στον υποψήφιό του στις αρχές Μαρτίου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι «εάν με επιλέξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είμαι έτοιμος να δεσμευτώ». Οι προτεραιότητές του, είπε, θα ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της βιομηχανικής στρατηγικής, της υποδομής, της ενιαίας αγοράς, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου. Ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα με το ΕΛΚ έχει ήδη εκδηλώσει ο Γιούνκερ, ενώ ορισμένες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε ο νέος πρόεδρος να είναι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, όπως ο Ιρλανδός Έντα Κένι, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ ή ο Φινλανδός Γιούρκι Kάταϊνεν.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, έχουν προτείνει τον γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, τον νυν πρόεδρο του Σώματος.

Για το χρίσμα της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Φιλελεύθερων, αναμετρώνται ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και ο φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

To χρίσμα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει πάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ καλούνται το Μάιο να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο οι ηγέτες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα ορίσουν έναν υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να τον εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία (751 ψήφοι).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By