Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συρία: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι

«Μια ολόκληρη οικογένεια σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές στην Ταλ Ριφάατ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία πρόσκειται στην συριακή αντιπολίτευση

syria 2

Ένα ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά του, το πιο μικρό εκ των οποίων ήταν ένα βρέφος έξι μηνών, σκοτώθηκαν σήμερα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας σε μια κοινότητα κοντά στην πόλη Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μια ολόκληρη οικογένεια σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές στην Ταλ Ριφάατ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία πρόσκειται στην συριακή αντιπολίτευση.

«Οι γονείς και τα παιδιά τους, ηλικίας δέκα ετών, έξι ετών, δύο ετών και έξι μηνών, έχασαν τη ζωή τους» στις επιδρομές που στοχοθέτησαν την κοινότητα αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.

«Ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ λέει ότι θέλει να σκοτώσει τους «τρομοκράτες» (σ.σ. όπως αποκαλεί το καθεστώς τους αντάρτες). Σημαίνει αυτό πως ένα βρέφος έξι μηνών είναι τρομοκράτης;», διερωτήθηκε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι, μια πόλη που αποτελούσε άλλοτε την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, και την ομώνυμη επαρχία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν οι αντάρτες.

Το Χαλέπι έχει χωριστεί από τον Ιούλιο του 2012 στις συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς και αυτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο στρατός διεξάγει από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2013 μια εκτεταμένη αεροπορική επιχείρηση. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν τον Ιανουάριο.

Οι επιδρομές, τις οποίες διεξάγουν κυρίως ελικόπτερα που ρίχνουν αυτοσχέδιες βόμβες – βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά-  έχουν προκαλέσει επίσης την έξοδο πολλών χιλιάδων ανθρώπων, ενώ έχουν μετατρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ερείπια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καταδικάσει την τακτική αυτή των συριακών ένοπλων δυνάμεων. Οι αντικαθεστωτικοί ωστόσο κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα ότι απλώς παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια μια «σφαγή» στο Χαλέπι.

By