Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συρία: Ανακοινώθηκε συνεργασία Αλ Κάιντα – Ισλαμικού Κράτους

Ενισχύεται η απειλή

alkaida

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν τους αντιπάλους τους στη Συρία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της συριακής αντιπολίτευσης κι ενός οπλαρχηγού των στασιαστών της Συρίας στο «Asosociated Press».

Η ανακοίνωση της συνεργασίας τους έρχεται λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Μάρτιν Ντεμπσέι, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Ντέμπσεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί περιορισμένος αριθμός αμερικανικών δυνάμεων δίπλα στις ιρακινές.

H εκεχειρία μεταξύ της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία και Ισλαμικού Κράτους επιτεύχθηκε σε συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη των οργανώσεων σε αγροτόσπιτο στη βόρεια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, η συνάντηση έγινε στις 2 Νοεμβρίου, όπου και οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να μπει ένα τέλος στις πολύμηνες μεταξύ τους μάχες.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέχει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, και η «Αλ Νούσρα», το τελευταίο χρόνο πολεμούσαν και μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει στην εξέγερση ενάντια στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σύμφωνα με το «Asosociated Press», στη συμφωνία που κατέληξαν Ισλαμικό Κράτος και Αλ Νούσρα, εκτός από την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ τους, αποφάσισαν να επιτεθούν από κοινού στους Κούρδους σε δύο νέα μέτωπα που θέλουν να ανοίξουν στη Συρία.

Επιπλέον, Ισλαμικό Κράτος και Αλ Νούσρα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταστρέψουν το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο», μια αντάρτικη δύναμη που εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ και στην ηγεσία του βρίσκεται ο οπλαρχηγός Τζαμάλ Μααρούφ.

 

By