Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρία: Η Χομς συνεχίζει να μετρά ανθρώπινες απώλειες

Στους 20 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μόνο για το Σάββατο

syria_rebels620

Καταιγισμό πυρών δέχτηκε το Σάββατο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Χομς της Συρίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ενάμισι χρόνο υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Από τα πυρά τραυματίστηκε ο οδηγός οχήματος της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, ανακοίνωσε στο Twitter η ανθρωπιστική οργάνωση, χωρίς όμως να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Η αποστολή βοήθειας σε περίπου 3.000 κατοίκους της Χομς, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα της τριήμερης εκεχειρίας που συμφώνησαν οι αντάρτες με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, 80 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τη Χομς.

Έδωσαν δραματικές περιγραφές για την κατάσταση στην οποία ζούσαν εδώ και μήνες, με τους κατοίκους να τρώνε αγριόχορτα για να επιζήσουν.

Η εκεχειρία παραβιάστηκε το Σάββατο από πυρά όλμου, για τα οποία οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.

Επίσης το Σάββατο, 20 άτομα σκοτώθηκαν στο Χαλέπι από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στους οποίους φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν και πάλι βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά -μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ καθώς αντιβαίνει διεθνείς κανόνες.

Τα στρατεύματα του καθεστώτος ελέγχουν τις δυτικές συνοικίες του Χαλεπίου και τις τελευταίες ημέρες προωθήθηκαν ανατολικά και βόρεια σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Επιδρομές με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον της πόλης Νταράγια, προπύργιου των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού, η οποία πολιορκείται από το στρατό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By