Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συρία: Κύμα 1.400.000 προσφύγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Σύριοι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.400.000 ανθρώπους, εξαιτίας της δίχρονης εμφύλιας σύρραξης στη χώρα.

Copyright: The Telegraph | Sebastiano Tomada
Copyright: The Telegraph | Sebastiano Tomada

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της αρμοστείας, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μέχρι την Πέμπτη ήταν 1.401.435.

Το προσφυγικό κύμα εξόδου από τη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, όταν και ξέσπασε η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ με την πλειοψηφία των προσφύγων να καταφεύγει στο Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για αριθμό κατά 30% μεγαλύτερο από εκείνον τον οποίο είχαν εκτιμήσει τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

Λίγες μέρες πριν ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, εέχε κάνει λόγο για τρομακτική ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει μόλις το 55% των πόρων τους οποίους έχει ζητήσει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Guterres έχει δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ανάγκη κεφαλαίων για την ανθρωπιστική κρίση έχει καταστεί τόσο επιτακτική, ώστε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς μηχανισμούς έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στην ικανότητα διεθνούς ανταπόκρισης.

By