Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συρία: Να φύγει ο Άσαντ, επαναλαμβάνει η αντιπολίτευση

Συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους «αντικαθεστωτικούς» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

syria

Η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε την Τετάρτη να εγκαθιδρυθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέψει μια συνολική εκεχειρία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και θα έχει την εξουσία να διώξει τους ξένους μαχητές, σε ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη και στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στον Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Το αίτημα παρουσιάσθηκε στο διεθνή μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι και στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επίτηδες αγνοήθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πριν συζητηθεί οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, και απέρριψε ως «άκαρπη» ιδέα τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών σχετικά με την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, που αποτελεί προτεραιότητα για την αντιπολίτευση.

«Το Μεταβατικό Κυβερνητικό Σώμα θα προετοιμάσει και θα επιβλέψει μια συνολική κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας αμέσως μέτρα για να σταματήσει τη στρατιωτική βία, να προστατεύσει τους αμάχους και να σταθεροποιήσει τη χώρα παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ» αναφέρεται στο 5σέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στο έγγραφο καλούνται όλα τα μέρη «να συνεργασθούν με το Μεταβατικό Κυβερνητικό Σώμα για να σταματήσει η βία, περιλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων και της αντιμετώπισης του ζητήματος της απόσυρσης των όπλων των ενόπλων οργανώσεων και της αποστράτευσης των μελών τους ή της ενσωμάτωσής τους στο στρατό ή σε τομείς της δημόσιας διοίκησης».

Πάντως, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το θέμα της απομάκρυνσης ξένων μαχητών από τη χώρα, σε μία σπάνια ένδειξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

By