Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συρία: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν χωριά στο Χαλέπι

Kοντά στα σύνορα με την Τουρκία

adartes syria

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ισλαμιστική οργάνωση έχει καταλάβει έξι χωριά στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο ενός ακόμη χωριού, του Άρσαφ. Το ΙΚ κατέλαβε αυτές τις κοινότητες «μετά από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες και τις ταξιαρχίες των ισλαμιστών που παρέμειναν στην περιοχή μετά την αποχώρηση, στα τέλη Ιουλίου, του Μετώπου αλ Νόσρα«, συμπλήρωσε.

Τον Ιανουάριο το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, συμμάχησε με μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών ώστε να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες το αλ Νόσρα στράφηκε εναντίον άλλων αντάρτικων οργανώσεων, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η κατάληψη των χωριών από το ΙΚ του δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς από εκεί είναι δυνατόν να επιτεθεί στις πόλεις Μάρεα και Άζαζ. Η Μάρεα είναι το προπύργιο του Ισλαμικού Μετώπου, ενός συνασπισμού ισλαμιστικών ομάδων που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το ΙΚ αρχικά μαχόταν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης. Σταδιακά απομονώθηκε, τόσο από τους μετριοπαθείς όσο και τους ισλαμιστές του Αλ Νόσρα, λόγω των ηγεμονικών τάσεών του και της ακραίας βίας που χρησιμοποιούσε σε βάρος αντιπάλων μαχητών και απλών πολιτών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η απόφαση της ισλαμικής ταξιαρχίας αλ Ντάουα να ενωθεί με το ΙΚ, βοήθησε στο να καταλάβει τα συριακά χωριά.

By