Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συρία: Ο στρατός ανέκτησε κοιτάσματα φυσικού αερίου

Που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του ΙΚ

tzixantistes_6

O στρατός του Συριακού καθεστώτος ανακατέλαβε δύο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και μία εταιρεία φυσικού αερίου που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος με τη βοήθεια των πολιτοφυλάκων ανέκτησαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Τζάχαρ και Μαχρ, όπως και της εταιρείας φυσικού αερίου Χάγιαν, στα ανατολικά της επαρχίας Χομς» εξήγησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εγκαταστάσεις είχαν περιέλθει στον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το Τζάχαρ και το Χάγιαν είναι πολύ σημαντικά καθώς εφοδιάζουν τη Δαμασκό και την πόλη Χομς με φυσικό αέριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ, όπου το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον έλεγχο σε ορισμένες πετρελαιοπηγές αν και ο στρατός προελαύνει ώστε να ανακαταλάβει το σύνολο του κοιτάσματος, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

«Η προέλαση του στρατού ακολουθεί τις βίαιες συγκρούσεις και τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικές για το καθεστώς» επιβεβαίωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός προελαύνει, μονάδες του οποίου «έχουν κερδίσει έδαφος στο Σάαρ… σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες».

By