Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρία: Πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε μέσα σε κέντρο του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε το δραματικό επεισόδιο και διευκρίνισε ότι η γυναίκα, περίπου πενήντα ετών, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα

syria

Μια πρόσφυγας από τη Συρία αυτοπυρπολήθηκε σήμερα μπροστά στα μάτια των τεσσάρων παιδιών της μέσα σε ένα κέντρο του ΟΗΕ στο βόρειο Λίβανο, ζητώντας απελπισμένα να της δοθούν τρόφιμα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε το δραματικό επεισόδιο και διευκρίνισε ότι η γυναίκα, περίπου πενήντα ετών, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν από τρία χρόνια, περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταφύγει στο Λίβανο. Ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών ζει σε απόλυτη ένδεια κι εξαρτάται απόλυτα από την επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Σήμερα, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες σχημάτιζαν ουρά για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια σε ένα κέντρο της Αρμοστείας στην Τρίπολη, μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα άρχισε να φωνάζει, ανέφερε ο Αμπού Ριάντ αλ Αμούντι, ένας πλανόδιος έμπορος που συχνά στήνει τον πάγκο του δίπλα στο κέντρο της Αρμοστείας.

«Είπε: «Εδώ και τρεις ημέρες έρχομαι εδώ για να πάρω τρόφιμα για εμένα και τα τέσσερα παιδιά μου και κάθε φορά με διώχνουν και μου υπόσχονται ότι θα μου δώσουν βοήθεια αν επιστρέψω την επομένη. Αλά αυτές οι υποσχέσεις είναι ψέματα»», ανέφερε ο Αμούντι. «Κατόπιν, με τα τέσσερα παιδιά της στο πλάι της, έβγαλε από την τσάντα της ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού, και άδειασε το περιεχόμενό του στο κεφάλι της και πάνω στα ρούχα της. Ήταν βενζίνη. Άναψε έναν αναπτήρα κι αυτοπυρπολήθηκε», πρόσθεσε ο ίδιος, φανερά ταραγμένος.

Κατόπιν πολλοί άνθρωποι έβγαλαν τα πανωφόρια τους και προσπάθησαν να σβήσουν με αυτά και με νερό τις φλόγες. Φρουροί του ΟΗΕ βοήθησαν να σβήσει η φωτιά και την διακόμισαν στο νοσοκομείο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Γκάμπριελ αλ Σάμπεχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και σε πολλά σημεία του σώματός της.
Ξαπλωμένη στο κρεβάτι και με φωνή που σχεδόν δεν ακουγόταν, η γυναίκα είπε: «το στήθος μου με πονάει, δεν έχουμε να φάμε».
Η Τζόελ Έιντ, μια εκπρόσωπος της Αρμοστείας, επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ θα ερευνήσει τα αίτια της υπόθεσης.

By