Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρία: Τουλάχιστον επτά άμαχοι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

syria

Τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο βορειοδυτική Συρία, ανέφερε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ κυκλοφορούσαν πληροφορίες για θανάτους αμάχων εξαιτίας των πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Πέμπτη πως ο αμερικανικός στρατός «δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες από επιχειρησιακές πηγές» για τον θάνατο αμάχων.

Όμως, η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, HRW, επικαλέστηκε τη μαρτυρία τριών κατοίκων του συριακού χωριού Καφρ Ντεριάν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο άνδρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά πυραύλων το πρωί της Τρίτης.

Η HRW πρόσθεσε, ωστόσο, επικαλούμενη «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες», ότι οι δύο άνδρες μπορεί να ήταν μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η HRW πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Συρία πρέπει να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μην πλήξουν αμάχους», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή, Ναντίμ Χούρι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει έρευνα για πιθανά παράνομα πλήγματα που σκότωσαν αμάχους, να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα και να δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.

«Οι πληροφορίες για τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων σε πλήγματα για τα οποία δεν υφίσταται ίσως νόμιμος στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός θέτουν το ερώτημα κατά πόσον τα πλήγματα ήταν παράνομα και πρέπει να είναι αντικείμενο μιας έρευνας», κατέληξε ο Ναντίμ Χούρι.

By