Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρία: 10 νεκροί από βομβαρδισμούς σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός

syria_faghto

Τουλάχιστον 10 Σύροι εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός κατά αυτοσχέδιου καταυλισμού στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η πολεμική αεροπορία του καθεστώτος έριξε δύο βαρέλια με εκρηκτικά σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στην πόλη Χάμπιτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 εκτοπισμένοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι» ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (OSDH).

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι προέρχονταν από την Χάμα (κεντρικά), μία από τις πολλές επαρχίες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία εδώ και 3 χρόνια, σύμφωνα με το OSDH.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube απεικονίζονται πτώματα γυναικών, παιδιών και σκηνές που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ άνθρωποι τρέχουν για να σώσουν τους τραυματίες.

«Πρόκειται για μια σφαγή προσφύγων» ακούγεται να λέει κάποιος άνθρωπος που δεν καταγράφει ο φακός.

«Αφήστε ολόκληρο τον κόσμο να το δει αυτό, πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Κοιτάξτε τους, είναι άμαχοι, εσωτερικά εκτοπισμένοι άμαχοι. Έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς» συμπληρώνει.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επισκέπτεται τη Συρία απηύθυνε έκκληση ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση στο Γιαρμούκ, παλαιστινιακό καταυλισμό που πολιορκεί ο συριακός στρατός όπου οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού εδώ και 50 ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαμε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους ικετεύσαμε να μας επιτρέψουν να παραδώσουμε περισσότερα τρόφιμα στον καταυλισμό» επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Δαμασκό, η Μάργκοτ Έλις, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ.

«Εμείς διαθέτουμε αποθέματα τροφίμων, είμαστε έτοιμοι να τα παραδώσουμε όμως χρειαζόμαστε τη συμφωνία της κυβέρνησης» συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Έλις, η επισιτιστική βοήθεια που έχει παραδώσει η UNRWA «καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών» του καταυλισμού.

Τη Δευτέρα «η κυβέρνηση επέτρεψε να παραδοθούν επιπλέον προμήθειες στο Γιαρμούκ, ελπίζουμε λοιπόν ότι θα υπάρξει (αποστολή) μεγαλύτερης βοήθειας τις επόμενες εβδομάδες» εξήγησε η ίδια.

Σε αυτόν τον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων, το μεγαλύτερο στη Συρία, τον οποίο πολιορκεί ο στρατός εδώ και ένα χρόνο, πάνω από 200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους το διάστημα που καταγράφεται έλλειψη τροφίμων και νερού, περιλαμβανομένων 128 από την πείνα, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εδώ και 1,5 χρόνο οι κάτοικοι του Γιαρμούκ παραπονιούνται για τη σοβαρή έλλειψη νερού. Ακόμη, οι κάτοικοι περιγράφουν ότι περιορίζονται να τρώνε σούπες που φτιάχνουν κυρίως από βότανα.

By