Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα παυσίπονο για τις συνιστώσες του

Σε αναζήτηση αναλγητικού για τον πονοκέφαλο των διαφωνιών φαίνεται πως βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το τελευταίο «χτύπημα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

aspirini800_281013

Οι παραφωνίες έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τις πολιτικές εξελίξεις, γεγονός που καθιστά άμεση την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς προκαλούν ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του κόμματος.

Αιχμή του δόρατος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέχρι πρότινος ήταν η κεντρική απόφαση σύμπλευσης με τις δυνάμεις του μνημονίου για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, την οποία υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει «υψηλού συμβολισμού ενάντια στο ναζισμό». Ωστόσο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για μία ακόμη φορά θέτει εν αμφιβόλω τις αποφάσεις και την πολιτική γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα έρθει μέσα από την ισχυρή βούληση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς να προχωρήσει αποφασιστικά, έτσι κι αλλιώς, σε ένα νέο ριζοσπαστικό δρόμο διαγραφής του χρέους, ακύρωσης των μνημονίων, εθνικοποίησης των τραπεζών, στοχευμένης σεισάχθειας στα ιδιωτικά δάνεια και σύγκρουσης με τις επιλογές της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ.» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και προχώρησε ακόμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για διαφορετική πολιτική από αυτή της ΕΕ.

«Χωρίς αυτές τις συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα από το πρόγραμμά του. Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει, όπως ήδη σκιαγράφησα, να εγκαταλείψει μνημόνια και νεοφιλελεύθερα δόγματα και επομένως να ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

lafazanis_tsipras600

Οι εσωκομματικές κορώνες του Π. Λαφαζάνη έρχονται να προστεθούν στην αρνητική ψήφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, του μαντριού του Μανώλη Γλέζου, που κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος, με αφορμή δημοσίευμα της Αυγής, για αλλοίωση των χαρακτηριστικών του κόμματος, αλλά και του Νταβανέλου της Αριστερής Πλατφόρμας. Στην Κουμουνδούρου καλούνται να βρουν εσπευσμένα μία κοινή συνισταμένη για να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, που όπως και να έχει,όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και δίνουν τροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό για να τα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά.

Το θέμα αναμένεται να μεταφερθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, όπως πολλοί είχαν προβλέψει, οι αποφάσεις του καλοκαιρινού συνεδρίου για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν θα είναι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By