Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

 Διαξιφισμοί στη Βουλή για να ψηφιστεί το ν/σ ως κατεπείγον

forologikes-diloseisΤις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να συζητηθεί και ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες από το Α’  Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Ο Π. Λαφαζάνης και ο Ν. Μαριάς  μίλησαν για ευτελισμό του Κοινοβουλίου, καλώντας το προεδρείο να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση. «Κανείς δεν είναι ευτυχής με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά προφανώς συντρέχουν λόγοι», παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, καλώντας τους βουλευτές να μην υποτιμούν τα Θερινά Τμήματα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει.

Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων ο οποίοι καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος κατ” εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές, καθώς και εκλογίκευση προστίμων για τη μη καταβολή δηλώσεων.

Ο Κώδικας έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των μεθόδων είσπραξης των εσόδων του δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τον ΚΦΔ, εισάγεται η αρχή του μη ελέγχου όλων των δηλώσεων, αλλά εκείνων που καλύπτουν τα κριτήρια κινδύνου τα οποία καθορίζει η Φορολογική Διοίκηση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου κοινοποιούνται στον φορολογούμενο πριν από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης προκειμένου αυτός να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις του.

Επίσης μεταξύ άλλων, οριστικοποιείται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έλεγχο όπως και ο χρόνος διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων στα πέντε χρόνια. Μόνο στις περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής η παραγραφή επεκτείνεται στα είκοσι χρόνια. Επανέλεγχος δεν επιτρέπεται παρά μόνο εάν υπάρξουν νέα στοιχεία τα οποία δεν ήταν δυνατό να γνωρίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό έλεγχο.

Ακόμη, εξορθολογίζονται όλα τα πρόστιμα ώστε να είναι ρεαλιστική η προοπτική είσπραξής τους ενώ υπάρχει πρόνοια σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας για τους φορολογούμενους να απαλλάσσονται από κυρώσεις και πρόστιμα.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ_

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ_ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By