Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις απολύσεις

Την απόσυρση της  επίμαχης τροπολογίας ζήτησαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

fosphots.com | Alexandros Katsis
fosphots.com | Alexandros Katsis

Ραντεβού για την Πέμπτη έδωσε η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της τροπολογίας που της δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε αλλαγές και απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα με προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα, την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βλάχος , τηρώντας κατά γράμμα τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου που αναφέρει ότι οι τροπολογίες συζητιούνται την τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στο Θερινό Τμήμα, απέρριψε κάθε κουβέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Ευ. Αποστόλου επέμεινε, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρή ρύθμιση που υποκαθιστά τη Βουλή, ενώ ο συνάδελφός του Ν. Συρμαλένιος χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ «στρατιωτάκια ακούνητα και αμίλητα» που ψηφίζουν ότι τους υπαγορεύει η τρόικα. «Είναι μια τροπολογία που εάν περάσει έτσι στα μουλωχτά, διαγράφει, καταργεί και συστήνει, διαγώνια, οριζόντια και κάθετα», ανέφερε, ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Ευ. Αμανατίδου  (ΣΥΡΙΖΑ) που υποστήριξε ότι η συζήτηση θα έπρεπε ξεκινήσει από την επιτροπή για να υπάρχει χρόνος, καθώς η τροπολογία θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, που όλοι οι βουλευτές θα βρίσκονται επί ποδός για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή προβλέπει ότι στο εξής η οργάνωση, λειτουργία και αναδιάρθρωση του στενού δημόσιου τομέα θα γίνεται με προεδρικά διατάγματα. Με δεδομένο ότι η  επιλογή αυτή παρακάμπτει τη Βουλή, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται, παραπέμπει τον έλεγχο αποφάσεων στην αρμοδιότητα του ΣτΕ, το οποίο και θα πρέπει να γνωμοδοτήσει.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By