Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Επισπεύδεται το «κλείδωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Ανακοίνωση του τμήματος αυτοδιοίκησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

fosphots.com | Alexandros Katsis
fosphots.com | Alexandros Katsis

«Σε ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί επιδίδεται η κυβέρνηση, που από τη μια μεριά θέλει να ικανοποιήσει τα δρομολογημένα σχέδια των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που υποσκάπτουν την πρόληψη και διαλογή στη πηγή και από την άλλη είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας». Aυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Το ΥΠΕΚΑ, με επιστολή την 1η Απριλίου, καλεί τους αρμόδιους σε «κατάλληλη επικαιροποίηση» των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και μάλιστα επειγόντως!

Αιτιολογικό η «αναγκαιότητα τάχιστης ολοκλήρωσης της προσαρμογής των ΠΕΣΔΑ στις διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-20 20».

Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες μας για παρωχημένους σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων που φτιάχτηκαν ερήμην των πολιτών για την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων και που, εκτός των άλλων, υπονομεύουν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση υπό τις ευλογίες της Μέρκελ.

Οι υποδείξεις της ΕΕ, όπως δημοσιοποιήθηκαν από τον αρμόδιο κ. Κρεμλή κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας και εξηγούν τη βιασύνη της κυβέρνησης : Μεγάλες Μονάδες με εγγυημένες ποσότητες, καταρχήν, δεν θα είναι δεκτές. Οι συμβάσεις για τις ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 χρόνων, πρέπει να καλύπτουν την απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών. Πάνω από ένα χρόνο δεματοποιημένα απορρίμματα θεωρείται ΧΑΔΑ.

Μπροστά στη προδιαγραφόμενη απόρριψη από την ΕΕ των σχεδιαζόμενων συμβάσεων ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, με την εγγύηση του δημοσίου για ελάχιστες ποσότητες απορριμμάτων και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών, η κυβέρνηση σπεύδει , ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, να “καμουφλάρει” την πραγματικότητα, που είναι η προώθηση φαραωνικών έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όλα εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η μόνη πολιτική δύναμη που είχε και έχει προγραμματικό ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αποδεικνύουν ότι οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, στη κυβέρνηση και στη τοπική αυτοδιοίκηση, στερούνται οποιουδήποτε προγράμματος και απλώς υλοποιούν τις υπαγορεύσεις των τροϊκανών και των μεγαλοεργολάβων.

Σε όλη την Ελλάδα 13 διαγωνισμοί για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων, προεκτιμούμενου συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ σε τιμές 2012: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, στην Ηλεία και ακολουθούν Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, τέσσερις (4) διαγωνισμοί στην Αττική , Ήπειρος , Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και Κέρκυρα.

Η Κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικοί εταίροι της είναι υπόλογοι για τα σχέδια των ΣΔΙΤ και είναι υπόλογοι για αναθεωρήσεις σικέ που θα δίνουν άλλοθι νομιμότητας για τη δέσμευση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων υπέρ των ΣΔΙΤ και των μεγαλοεργολάβων. Είναι υπόλογοι για αναθεωρήσεις σικέ που θα παγιδεύουν για τα επόμενα 30 χρόνια. τους πολίτες αλλά και την αυτοδιοίκηση, που θα βρεθεί να έχει υποχρεώσεις για δράσεις ανακύκλωσης αλλά χωρίς να έχει πόρου.

Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και την οικονομική τους αφαίμαξη, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να καταδικάσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όσους ενεργούν κατ΄ εντολή της συγκυβέρνησης, ερήμην και σε βάρος του λαού.»

By