Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστη η «εμπιστοσύνη» στη δικομματική

Οι ονομαστικές θα αποκαλύψουν τους αντάρτες, ενόψει των επερχόμενων επώδυνων μέτρων

Του Νίκου Ανδριόπουλου

syrizavouliΝα κρατήσει το ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση δυσπιστίας και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η εν λόγω «εμπιστοσύνη» στη δικομματική είναι εξαιρετικά εύθραυστη ενόψει των επερχόμενων επώδυνων μέτρων, με αποτέλεσμα να επικεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους στο «σπάσιμο» του κυβερνητικού μετώπου εκ των έσω, όπως ακριβώς συνέβη και με τη μέχρι προχθές βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε αυτή τη λογική ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν μία ημέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας πως για όλα τα μέτρα που έρχονται η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρατεύσει για όλα τα επερχόμενα μέτρα ονομαστικές ψηφοφορίες γνωστοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν στην Κουμουνδούρου πως θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τον τελευταίο καιρό προβαίνουν σε καθημερινά «αντάρτικα» ενόψει της κατάθεσης του ενιαίου φόρου ακινήτων, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου ωστόσο αναμένεται να βρεθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από όπου θεωρείται πιο πιθανή η διεμβόλιση του κυβερνητικού οχήματος, λόγω πολιτικής κόπωσης. Αυτό αποτελεί σταθερή πεποίθηση των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μία μόλις ημέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας αρκετοί βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να τονίσουν πως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι λευκή επιταγή και πως θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αλλαγή της στάσης και του ρόλου του Κινήματος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε τη Δευτέρα ο «πράσινος» βουλευτής, Μιχάλης Κασσής, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν δεν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις, αλλά σήμερα ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής. Ας μην δοκιμάζουν άλλο την αντοχή αυτής της ανοχής».

Εξάλλου η επιλογή αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάδει με τα λεγόμενα ηγετικών στελεχών του, σύμφωνα με τα οποία η πρόταση δυσπιστίας δεν αποτελεί κάτι άλλο παρά μία «πολιτική τομή η οποία θα δρομολογήσει σωρεία πολιτικών εξελίξεων». Κάτι τέτοιο δήλωσε χθες και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος σημείωσε πως «θα μετρήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμα» και προέβλεψε ότι στις επικείμενες ψηφοφορίες στην Βουλή «θα γονιμοποιηθούν και επιπλέον αρκετές αντιρρήσεις, αντιστάσεις, αμφισβητήσεις».

Με άρμα την ονομαστική ψηφοφορία στην Κουμουνδούρου επιχειρούν ωστόσο εκτός από το να φέρουν προ των ευθυνών τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που αμφιταλαντεύονται και θεωρούνται «επίφοβοι» να πετύχουν και μία ομογενοποίηση του κόμματος και της εικόνας του προς την κοινή γνώμη, αποσκοπώντας σε δημοσκοπικό «ξεπάγωμα» ενόψει των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Εξάλλου οι εσωκομματικοί τριγμοί από την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας παραμένουν. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης στο Βήμα fm: «Είχαμε δημοκρατία στο 4% και έχουμε και τώρα, που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είμαστε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που υποστηρίζει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και μία μειοψηφία που δεν τα υποστηρίζει», ενώ συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος του κόμματος «κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By