Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Να έχουμε αυτοδυναμία ή να μην έχουμε;

«Μηλιός-Βούτσης, δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα»

milios

Ισχυροποιείται η εκτίμηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως είναι πολύ κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κάποια μάλιστα στελέχη εκ του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείουν να στηθούν κάλπες ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρούν πως το απώτατο χρονικό όριο είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν σίγουροι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουροι για το που θα βάλουν τον πήχυ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές και συγκεκριμένα για το αν θέλουν αυτοδυναμία ή όχι.

Προβεβλημένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι κύριοι Γιάννης Μηλιός και Νίκος Βούτσης σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους διατύπωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ποιος θα πρέπει να είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το πρόβλημα διγλωσσίας που παραμένει «αγκάθι» για το κόμμα.

Σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπέυθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός ήταν ξεκάθαρος ως προς τις επιδιώξεις που θα πρέπει να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαφυλάξει τον πυρήνα της πολιτικής του και να πορευτεί με το ξεκάθαρο δίλημμα: αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ ή ξανά εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη θέση του πως είναι περιττή κάθε συζήτηση περί πολιτικών συμμαχιών καθώς, όπως επισήμανε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει το βάρος στις κοινωνικές συμμαχίες και όχι στη συμπόρευση με τμήμα του μνημονιακού κοινοβουλευτικού συστήματος».

Στον αντίποδα ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης σε πρόσφατες δηλώσεις  επί της ουσίας «άδειασε» τον κ. Μηλιό υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ακόμη και με ψήφο ανοχής» καθώς, όπως διαμήνυσε χαρακτηριστικά «Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Αν στηριχθούμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις, ακόμα και ως ανοχή, θα προχωρήσουμε».

By