Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ολομέτωπη επίθεση με… γκρίνια στο στράτευμα

Κάθετη διαφοροποίηση από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας από τον κ. Αντ. Νταβανέλο

syriza11Με βολές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, «σπόντες» για εσωτερικές παραφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ και έντονες διαφωνίες για σημαντικά ζητήματα και αποφάσεις της κεντρικής ηγεσίας του κόμματος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζοντας «πολιτικά σάπιους» τόσο τους ίδιους, όσο και την πολιτική που ασκούν και την προπαγάνδα τους. Προεξόφλησε δε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών, παραπέμποντας σε «επικοινωνιακό παιχνίδι» αναφορικά με τα όσα διαρρέουν από το Μαξίμου για έντονες αντιδράσεις του κυβερνητικού επιτελείου στις νέες παράλογες αιτιάσεις της τρόικας και των δανειστών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «περισσότερη δουλειά και λιγότερη συζήτηση».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα των υποβρυχίων, το οποίο όπως είχε σημειώσει το thepaper.gr, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει ότι θα κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα, ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε για μία ακόμη φορά στο κάδρο απευθείας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνεχής αναφορά του ιδίου στις ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «οι πρακτικές του ιδίου εκθέτουν την κυβέρνηση που καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο να τον καλύψει για να μην παραπεμφθεί σε εξεταστική επιτροπή». Εξάλλου, η στάση Αβραμόπουλου και το άδειασμα στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στις τάξεις της ΝΔ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είπε πως «αν οι σύντροφοί μας με τιμούν προτείνοντας να είμαι εγώ μπροστά στην μάχη των ευρωεκλογών, σε μία μάχη καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, δεν το κάνουν για να με πάρουν από την πρώτη γραμμή του μετώπου, το κάνουν για να ενισχύσουν το μέτωπο», ενώ κατέληξε: «το μήνυμα είναι: όπως από την Ελλάδα ξεκίνησε η πολιτική των μνημονίων και της καταστροφικής λιτότητας, έτσι και από την Ελλάδα θα ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της ανάπτυξης για τις ανθρώπινες ανάγκες».

Παραφωνίες από την Αριστερή Πλατφόρμα

Κάθετη διαφοροποίηση από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής για πολλοστή φορά ο κ. Αντ. Νταβανέλος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Νταβανέλος χαρακτήρισε ουτοπική την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και να αντιμετωπίσει την σημερινή πολιτική κατάσταση ως εγγυητής της ομαλότητας και τόνισε ότι «κάθε τακτική που θα βάζει το ΣΥΡΙΖΑ στην λογική αυτή, αποτελεί στρατηγικό σφάλμα».

Ο κ. Νταβανέλος, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τροποποιήσεις Μιχελάκη να συμπλεύσει με την κυβέρνηση στο ζήτημα της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για το συγκεκριμένο φλέγον θέμα παρουσιάζουν περισσότερα κοινά με τη στάση που έχει κρατήσει ο Περισσός, προεξοφλώντας στρεβλή χρήση του επίμαχου νόμου στο μέλλον για τον εξοστρακισμό κομμάτων της Αριστεράς. Εκτός αυτού χαρακτήρισε την απόφαση σύμπλευσης «αυτογκόλ» και« λάθος» και προσέθεσε ότι «οι συνέπεις θα είναι σοβαρές γιατί θα είναι σαν ένα σφουγγάρι για τις ευθύνες της κυβέρνησης για το φούντωμα της ΧΑ».

Ο κ. Νταβανέλος τέλος απηύθυνε τα βέλη του και στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ήλπιζα η απόφαση για την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν να συζητηθεί. Δηλώνων ότι τη θεωρώ λάθος. Δεν μπορεί η Αριστερά να ενδιαφέρεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σαν τα κεντρικά της Βέρμαχτ»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By