Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λαφανάνης ζητά σχέδιο εξόδου από το ευρώ

«Έφαγε πόρτα» η πρόταση που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα

lafazanis_tsipras600

Εν μέσω εντάσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με το πέρας της οποίας αναμένεται μια σαφή εικόνα για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, αν επενδύσουμε στην Κεντροαριστερά, δεν βλέπουμε κυβέρνηση ούτε με τα κιάλια», είπε από το βήμα της ΚΕ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που επανέλαβε την ανάγκη σχεδίου Β στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Υπάρχει ζωή εκτός Ευρωζώνης;», αναρωτήθηκε, καλώντας να απαντήσουν σε αυτό τώρα, με σχέδιο και δημόσια. «Εάν η χώρα εκβιαστεί μελλοντικά, εάν μας θέσουν ασύμφορα διλήμματα τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη». «Έχουμε απαντήσει στο τι θα κάνουμε εκτός ευρωζώνης; Και αν ναι, γιατί δεν το λέμε;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική τρομοκρατία» από τις δυνάμεις του κατεστημένου που αποφεύγουν κάθε συζήτηση.

«Πρέπει να έχεις σχεδιασμό για το τι θα κάνεις, αν χρειαστεί να βρεθείς εκτός Ευρωζώνης», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα «βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο» που αν συνεχίσει να λειτουργεί, «θα οδηγήσει την Ευρώπη στον εκφασισμό».

Στο δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» εστίασε από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ζητώντας από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΕ στον Κεραμεικό να μη ρίχνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νερό στον μύλο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, χρησιμοποιώντας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Η απάντηση από το περιβάλλον Τσίπρα

Στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε για τα όσα είπε ο Π. Λαφαζάνης

«Το διλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που έθετε ο Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του μνημονίου. Να επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δ’ιλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει. Ας μην το κάνουμε. Η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν καθ’ολου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική»

Τελικά οι δυο τροπολογίες του Π. Λαφαζάνη καταψηφίστηκαν από τα μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Αριστερή πλατφόρμα ψήφισε λευκό για το κείμενο διακύρηξης.

By