Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: αποστάσεις του οικονομικού επιτελείου για τους πλειστηριασμούς;

Η σιωπή των Δραγασάκη και Σταθάκη και η τοποθέτηση Στρατούλη

syriza10Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στη «μάχη των πλειστηριασμών», το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε αποστάσεις. Μολονότι το θέμα έφτασε στην ηγεσία της κυβέρνησης και μονοπώλησε την επικαιρότητα, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε μιλώντας στη Βουλή, ο Τομεάρχης Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.

«Η άποψή μας είναι ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών από τους τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει μία νέα σεισάχθεια, μια νέα, γενναία ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προς τις τράπεζες. Αυτή η νέα, γενναία ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ολική διαγραφή χρεών τους εφόσον τα τρία τελευταία χρόνια είναι σταθερά και αποδεδειγμένα, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτω από τα όρια της φτώχειας, είτε μερική διαγραφή των χρεών τους προς τις τράπεζες, εφόσον τα τρία τελευταία χρόνια αποδεδειγμένα και με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν μείωση εισοδημάτων, άρα να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεών τους» εξήγησε ο κ. Στρατούλης, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσει σχετική δήλωση ή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την υπογραφή του οικονομικού επιτελείου.

Σε δύο λέξεις αρκέστηκε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας αντίθετη στις «κατασχέσεις σπιτιών» στο κείμενο 6 σημείων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αποτελώντας τον οδικό χάρτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Η απουσία ωστόσο σχετικών δηλώσεων από τους «μετριοπαθείς» (κατά γενική ομολογία) τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη στην έντονη δημόσια συζήτηση περί πλειστηριασμών που ήταν σε εξέλιξη δεν ήταν η μοναδική απουσία που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το απουσιολόγιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

By