Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μητέρα των μαχών το συνέδριο για το ΣΥΡΙΖΑ

Η αριστερή πτέρυγα αποτελεί τον πονοκέφαλο της ηγεσίας

syriza10Ίλιγγο προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η στροφή Τσίπρα σε πιο «αριστερή» γραμμή, λίγο πριν από την έναρξη του ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος αύριο το βράδυ. Μάλιστα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για «εικονικό φλας αριστερά», με στόχο της ηγεσίας να χαϊδέψει τ” αυτιά της ριζοσπαστικής πτέρυγας των 3.800 συνέδρων.

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις οποίες ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ μιας στάσης πληρωμών προς την Ευρώπη φαίνεται πως έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και σε στελέχη που ανήκουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος και έχουν την ευθύνη χάραξης της οικονομικής πολιτικής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ο έμπειρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, η σιωπή των οποίων γύρω από το νεόκοπο σχέδιο «σχεδόν στάση πληρωμών» είναι εκκωφαντική.

Μάλιστα τόσο ο κ. Δραγασάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάκη Μπαλαούρα, στέλεχος της ΑΚΟΑ, στον «Δρόμο της Αριστεράς», όσο και ο Γιώργος Σταθάκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν αναφέρουν τίποτε από το περίφημο σχέδιο Βούτση – ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Τσίπρα στη Βουλή και στο κόμμα αναφέρθηκε πρώτος στα περί στάσης πληρωμών «για 4-5 μήνες» όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και στη συνέχεια «θα αποφασίσουμε μαζί με τον λαό» τι θα γίνει.

Ο κ. Δραγασάκης κάνει εμμέσως πλην σαφώς και… αυτοκριτική για την έλλειψη σχεδίου σε ό,τι αφορά το ασαφές – τουλάχιστον – πλάνο χειρισμού της κρίσης που έχει στο μυαλό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν σενάρια εξέλιξης της χώρας μας χωρίς πιέσεις, χωρίς εκβιασμούς, ακόμα και υπονομεύσεις, με στόχο είτε να αποτραπεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε, εφόσον νικήσει, να εμποδιστεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Στον δικό μας σχεδιασμό, λοιπόν, αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενδεχόμενα που μπορεί να συμβούν, αλλά ως προβλήματα για τα οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμη κι αν δεν υπάρξουν. Οχι «εναλλακτικό σχέδιο». Σκέτο «σχέδιο»». Και δίνει ένα παράδειγμα – που μοιάζει πολύ με όσα συνέβησαν στην Κύπρο -, λέγοντας πως «δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί ένα γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τα κανάλια ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία για να δούμε τότε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να έχουμε το δικό μας plan A, να αναζητά, να προβλέπει από τώρα εναλλακτικές ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας».

Αυτοκριτική Δραγασάκη

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί ένα γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τα κανάλια ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία για να δούμε τότε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να έχουμε το δικό μας plan A, να αναζητεί, να προβλέπει από τώρα εναλλακτικές ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας».
ΠΗΓΗ: politikoi.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By