Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στη χρηματοδότηση κομμάτων από ΝΠΙΔ

Τάσσεται υπέρ της μείωσης του ύψους της κρατικής επιχορήγησης

ta-grafeia-tou-syriza-stin-plateia-koumoundourou-sima-logotupo

Δριμεία κριτική επί του νομοσχεδίου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που συζητείται στη Βουλή, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι «επιχειρούν να ‘εξαγνιστούν’ για τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει αρχικά ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης του ύψους της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και τονίζει ότι «ο ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά τους αποτελεί εχέγγυο για τη σωστή λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Υποστηρίζει ωστόσο ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση «με το πρόσχημα της διαφάνειας και του ελέγχου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εισάγει ρυθμίσεις «που είναι όχι απλά επικίνδυνες για το πολιτικό σύστημα, αλλά συνιστούν και οπισθοχώρηση για τη Δημοκρατία».

Όπως εξηγεί, «η δυνατότητα χρηματοδότησης κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών προσώπων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, νομιμοποιεί – στην καλύτερη περίπτωση – τις σχέσεις συναλλαγής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και κομμάτων και οδηγεί στην οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος αμερικανικού μοντέλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επίσης την αντίθεσή του «στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών που εκδίδονται από τα κόμματα», η οποία, όπως αναφέρει, «οδηγεί στο ‘φακέλωμα’ των μελών και των φίλων τους».

«Το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα της διακίνησης ‘μαύρου χρήματος’», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε ποτέ μέρος του προβλήματος» και «δεν θα συμβάλλει» στον «εξαγνισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

By