Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Σφαλιάρα» 28 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις χωματερές

Η χώρα μας, από το 2005, οπότε είχε πρωτόδικα καταδικαστεί, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της

skoupidiaΑντιμέτωπη με βαριά «καμπάνα» βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με την Ημερησία, σχετικά με τη συμμόρφωση για τις χωματερές, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επαναφέρει το ζήτημα, ζητώντας κυρώσεις.

Η χώρα μας, από το 2005, οπότε είχε πρωτόδικα καταδικαστεί, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και έτσι η υπόθεση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τις οποίες δεν έχει κλείσει η Ελλάδα, ως όφειλε, θα εκδικαστεί σύντομα στο ΔΕΕ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή προστίμων τα οποία μπορεί να φτάσουν και τα 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι ενεργοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) φτάνουν τους 70, ενώ από τις 326 προς αποκατάσταση χωματερές έχουν αποκατασταθεί περί τις 70.

Η Επιτροπή, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για το κλείσιμο των χωματερών, ζητά από το ΔΕΕ να της καταβληθεί:

  • Χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, στην παρούσα υπόθεση ως την ημέρα που η Ελλάδα θα συμμορφωθεί.
  • Το ημερήσιο κατ” αποκοπήν ποσό των 7.786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης στην υπόθεση του 2005 έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005 εάν αυτή επέλθει νωρίτερα.

Το 2005 το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα για τη λειτουργία 1.125 μη ελεγχόμενων χώρων ταφής αποβλήτων. Το κλείσιμο του συνόλου των παρανόμων και μη ελεγχομένων χώρων ταφής αποβλήτων προβλεπόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί ως το 2008.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By