Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Έντονες αντιπαραθέσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης

Bouli

Με μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με τον Μάκη Βορίδη που εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα πως το μνημόνιο τελείωσε.

«Συζητάμε για το χρέος, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, με τις  αγορές και το διεθνές περιβάλλον, δεν χρειαζόμαστε  το μηχανισμό στήριξης πλέον. Το μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ότι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον παράλληλα για διγλωσσία.

Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξος ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο, λέγοντας πως «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν» και τόνισε ότι με την προοπτική εκλογής ΣΥΡΙΖΑ έκαναν φτερά 70 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, που επιστρέφουν τώρα σταδιακά.

Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίχασε την κοινωνία με λόγο μίσους που οδήγησε σε δολοφονίες και πρόσθεσε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε τον ρόλο της βάσει Συντάγματος όλη αυτή την περίοδο; Να θυμίσω τις ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες, δοσίλογους. Να θυμίσω όλα όσα άκουσε η κυβερνητική πλειοψηφία όταν οι βουλευτές της προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την χώρα; Ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσο κοντά ήρθαμε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόλυτης αποσταθεροποίθησης με πιθανές τραγικές συνέπειες;». Ανεβάζοντας τους τόνους, ο υπουργός Υγείας είπε: «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες αυτό το διάστημα; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας ακριβώς, αφενός εγκληματιών που δρούσαν με την μορφή πολιτικού κόμματος και της τρομοκρατίας της άκρα αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει δεν ξέρουμε αυτός ο κύκλος βίας που θα οδηγούσε».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, παραπλανά τον κόσμο», σχολίασε ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι «το τέλος των μνημονίων είναι όπως αυτό που ακούγαμε παλαιότερα, ότι φεύγουν οι βάσεις και οι βάσεις εξακολουθούσαν να υπάρχουν».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «τακτικισμό χωρίς ουσία» την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ανέφερε ότι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει την χώρα «ξέφραγο αμπέλι».

«Η ανασυγκρότηση της χώρας δεν γίνεται άρπα κόλλα, ούτε με εξόδους Μεσολογγίου ή με χορούς του Ζαλόγγου», τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ που καταλόγισε κι εκείνος με τη σειρά του διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για συντονισμένη «λασπολογία» κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

«Το ότι προκαλέσαμε ψήφο εμπιστοσύνης το κάναμε γιατί με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ – του άρπα κόλα και ρεσάλτο στην εξουσία- δημιουργήθηκε  διαρκής ανασφάλεια στον κόσμο για το αν θα γίνουν εκλογές. Αν θα πέσει η κυβέρνηση κ.α. Με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δίνουμε θεσμική απάντηση», τόνισε.

Την άποψη ότι η κυβέρνηση ζήτησε ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για μικροπολιτικούς λόγους, εξέφρασε ο Γιάννης Δημαράς από τους ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες.

«Καταψηφίζουμε τη συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή και τόνισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ακόμη ένας τρόπος της κυβέρνησης «να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Η ΔΗΜΑΡ με την σειρά της τόνισε μέσω του βουλευτή της Δημήτρη Αναγνωστάκη ότι είναι έτοιμη να καταψηφίσει.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

By